Kanal Tedavisi Birçok insan, ciddi bir diş ağrısı olmadan diş hekimine gitmemektedir. Artık modern teknoloji ve yüksek nitelikli hekimler sayesinde diş hekimi korkusu azalma eğilimi göstermektedir. Geçmişte sıklıkla çekilen dişler, günümüzde kanal tedavisi şeklinde, diş köklerine uygulanan tedaviler ile korunabilmektedir.
Kanal tedavisi nedir daha iyi anlayabilmek için dişlerin yapısını ve katmanlarını bilmek önem taşır. Dişlerin dışarıdan görünen beyaz kısmına taç, diş etleri içerisinde gömülü olan kısmına ise kök adı verilmektedir. Dişler mine, dentin, sement ve pulpa olmak üzere farklı katmanlardan oluşur. Mine taç kısmının en dışında yer alan koruyucu tabakadır. Bu tabaka, sinir hücresi içermediği için ağrıya duyarlı değildir. Dişlerin kök kısımlarında ise mine yoktur, bunun yerine sement adı verilen tabaka bulunur. Sement, minenin diş eti içindeki devamıdır, fakat onun kadar sert ve dayanıklı değildir. Mine ve sement altında ise dentin katmanı bulunur. Dişin merkezinde bulunan ve damar ve sinir uçları içeren kısıma ise pulpa denir.
Dişte oluşan çürükler dentin tabakasını geçmemişse sadece dolgu yapılarak tedavi edilebilir. Fakat çürük ya da enfeksiyon pulpaya kadar ilerlemişse dişi kurtarmak için kanal tedavisi yapmaktan başka çare kalmamış demektir.
Kanal tedavisi nedir?
Kanal tedavisi, çürük, iltihap ya da travma gibi nedenlerle pulpası hasar görmüş dişleri kurtarmak için kullanılan ve diş köküne uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi ile çürüme ya da iltihaba neden olan mikroorganizmalar ve diş pulpası özel aletler ile temizlenir ve diş tekrar fonksiyonel hale getirilir. Başarılı bir kanal tedavisi ile enfekte diş kurtarılır ve daha uzun yıllar kullanılması sağlanır. Kanal tedavisinde diş pulpasında bulunan iltihaplı damar ve sinir dokusu çıkarılarak yerine dolgu maddesi yerleştirilir. Bu işlem ile diş kökünde bulunan damar ve sinirlerin geçtiği kanal kapatılır. Kanal tedavisi yapılmış diş artık ağrıya duyarlı değildir.
Kanal tedavisi nasıl yapılır?
Kanal tedavisi, uzman bir diş hekimi tarafından yapılır ve bir dizi işlemden oluşan çeşitli basamakları içerir. Bu basamaklar şu şekilde sıralanabilir:
Kanal tedavisi hangi durumlarda gereklidir?
Kök kanal tedavisi de denilen kanal tedavisi çürük bir dişi kurtarmak için uygulanan son çaredir. Kanal tedavisinin gerekli olduğu durumlar;
Diş iltihabı tedavi edilmediğinde, bakteriler ilerleyerek diş köklerine kadar ulaşır. Bu aşamada son çare olarak kanal tedavisine başvurulur.
Dişte pulpaya kadar ilerlemiş kırık ve çatlak varsa kanal tedavisi gereklidir.
Başarısız dolgular ve ilerlemiş diş eti hastalıklarında da kanal tedavisi gerekli olabilir.
Dişinize kanal tedavisi gerektiğini nasıl anlarsınız?
Eğer herhangi bir uyaran olmadığı halde dişiniz ağrıyorsa,
Sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekler tükettiğinizde diş sızlaması yaşıyorsanız,
Yüzünüzde apse ve buna bağlı şişlik oluşmuşsa,
Diş hekimi tarafından çekilen diş röntgeninde diş pulpasına ulaşmış enfeksiyon görünüyorsa kanal tedavisi yapılması gereklidir.
Kanal tedavisi başarısız olabilir mi?
Hijyen kurallarına uygun ve steril şartlarda alanında uzman bir diş hekimi tarafından yapılan kanal tedavilerinde başarısız olma olasılığı çok düşüktür. Fakat düşük de olsa başarısız tedavi olasılığı vardır. Kanal tedavisinin başarısız olduğu durumlardan bazıları;
Tedavi sırasında diş kökünde tam olarak temizlenmeyen sinir dokusu kalması,
Dolgunun tam yapılamadığı durumlarda dolgu aralarında kalan boşluklardan bakterilerin diş köküne sızması ve iltihap gelişmesi durumu,
Tedavi sırasında dişte çatlak ya da kırık oluşumu şeklinde sıralanabilir.
Tedavi başarısız olduğunda ilgili dişte ağrı, diş kökünde ağrı, şişlik, kızarıklık gibi iltihap belirtileri görülür.