Zirkonyum Diş Kaplama | Alman Diş Polikliniği Sağlıklı & Mutlu Gülüşler İçin

Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum Diş Kaplama

Kimi zaman büyük çürükler kimi zaman da travma gibi nedenlerle dişlerde büyük madde kayıpları olabilir ya da dişler kaybedilebilir. Uzun yıllar diş eksiklikleri ve fazla madde kaybı olan dişlerin onarılmasında metal destekli porselen kaplamalar kullanılmıştır. Fakat bu kaplamaların estetik yönden bazı eksiklikleri mevcuttur. Bu sebeple kaplamaların altyapısındaki gri görünümlü metallerin alternatifleri araştırılması yoluna gidilmiştir. Günümüzde özellikle estetiğin önemli olduğu olgularda geleneksel metal altyapıların yerini zirkonyum altyapılar almaktadır. Zirkonyum kaplama diş etine en uyumlu, doğal ve dayanıklı kaplama çeşididir.

 

 

ÖNCESİ SONRASI RESİM VE FİYAT BİLGİSİ İSTEĞİ 

Zirkonyum nedir?
Zirkonyum aslında doğada bulunan bir metal elementidir. Estetik özellikleri yüksek olan bu element, beyaz renkli bir metal alaşımı olarak diş hekimliğinde kullanılmaktadır. Estetiğin önemli olduğu durumlarda diğer metal destekli porselen kaplamalara alternatif olarak zirkonyum destekli porselenler kullanılmaktadır.

Zirkonyum kaplamaların Avantajları Nelerdir? 
Aşırı madde kayıplarının olduğu ve diğer estetik kaplamaların uygulanamadığı dişlerde en çok başvurulan tedavi yöntemi zirkonyum kaplamalardır. Işık geçirgenliğinin yüksek olmasını sağlayan beyaz renkteki bir malzeme olması sebebiyle geleneksel metal destekli kaplamalara göre çok daha iyi estetik sonuçlar verirken çiğneme kuvvetlerine karşı tam porselen dişlere göre daha dayanıklı olmaları kullanım alanlarını arttırmaktadır. 

Bunların yanı sıra diş etiyle uyumunun metal destekli porselenlere göre çok daha iyi olması ve diş eti sınırlarında hoş olmayan renk farkları oluşturmaması da önemli avantajlarından biridir. 

Bazı durumlarda geleneksel metal destekli porselen kaplamaların altyapılarında kullanılan krom alaşımları gibi malzemelere karşı alerjiler gelişebilir. Zirkonyum kaplamalar bu gibi durumlarda da avantajlıdır.

Zirkonyum kaplama nasıl yapılır? 
İlk olarak hastaya detaylı bir ağız içi muayene yapılır. Diş eksiklikleri, aşırı madde kaybına uğramış dişler, çürükler ve estetik ihtiyaçlar belirlenir.
Zirkonyum kaplamalardan önce diş çekimi, diş eti tedavisi ve diş temizliği gibi ihtiyaçlar mevcutsa bu tedaviler gerçekleştirilir.
Hasta ağzından geçici kaplamaların hazırlanması ve ağzın tedaviye başlanmadan önceki durumunu göstermesi için ölçüler alınır ve alçı modeller çıkarılır. Uygulama yapılacak dişler ve çevrelerindeki dokular lokal anesteziyle uyuşturulur. Dişler küçültülerek üzerine zirkonyum kaplamanın rahatlıkla oturabileceği bir şekle ve boyuta getirilir.
Zirkonyum kaplamanın üretilmesi için gerekli modeli elde etmek amacıyla ölçüler alınır. Bu ölçüler alınırken büyük oranda silikon esaslı ölçü malzemeleri kullanılır. 
Daha sonra diş hekimliğine özel mumlar yardımıyla hastanın çiğneme hareketleri ve dişlerinin kapanışı tespit edilir. Bazı durumlarda ağızda kapanış gösterecek bir diş teması bulunmadığında diğer yüz ölçülerinden ve açılarından faydalanılarak kapanış boyutu belirlenir.
Hastanın kesilen ve küçültülen dişlerine uygun olarak akrilik malzemeden geçici kaplamalar elde edilir. Geçici kaplamalar hasta ağzında daha önce alınan ölçü yardımıyla yapılan direkt yöntem ve elde edilen model üzerinde hazırlanan indirekt yöntem olmak üzere 2 şekilde elde edilir. Daha sonra bu geçici protezler hasta ağzına kolaylıkla sökülebilen bir yapıştırma malzemesiyle yapıştırılır ve tedavinin ilk seansı tamamlanır.
Bazı durumlarda zirkonyum altyapı dijital diş hekimliği uygulamalarıyla da oluşturulabilir. Fakat bu yöntem çok fazla üye içeren zirkonyum protezlerde kullanılamamaktadır. En fazla 3 üyeli zirkonyum kaplamalar cerec adı verilen cihazlarda, mikro kameralarla alınan dijital ölçülere göre üretilebilirler. Bu yöntemin avantajı hem zirkonyum altyapının hem de porselen kısımların üretiminin çok daha kısa bir sürede tamamlanmasıdır.

 


Standart zirkonyum kaplamalarında ilk seanstan birkaç gün sonra yapılan 2. seansta kaplamaların altyapısını oluşturan zirkonyum kısımların provaları yapılır ve uyumlarına bakılır. Gerektiği noktalarda tekrar uyumlandırma yapılabilir. Eğer altyapının oturması ya da yüksekliği gibi bir problem mevcutsa tekrar ölçü alınarak zirkonyumun yeniden yapılmasına gerek duyulabilir. Bu seansta aynı zamanda diş renkleri belirlenir ve zirkonyumun üzerine gelecek porselenlerin rengi seçilir.
Zirkonyum altyapıların uyumlarından emin olunduktan sonraki seansta kaplamalar porseleni işlenmiş şekilde prova edilirler. Bu provada var olan yükseklikler ve kapanış problemleri belirlenerek düzeltilir. Porselen kaplamaların son uyum ve estetik kontrolleri yapılır. Eğer bir aksaklık söz konusu ise porselenin tekrar işlenmesi ve bu aşamanın tekrarı gerekebilir.
Porselen provası aşamasından sonra kaplamalar cila ve parlatma aşaması olan “glaze” için laboratuvara gönderilir ve hasta ağzına hazır hale getirilir. 
Son seansta zirkonyum kaplamalar dişlere kalıcı olarak yapıştırılır ve tedavi böylelikle tamamlanmış olur.

0 545 378 80 80
The #1 medical tourism platform